Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Sådan arbejder vi i Børnehaven Fjellerad, Landsbyordningen Duetten

Børnesyn

Det at være barn har en værdi i sig selv. Vi støtter barnet i at være sig selv, gennem nærvær, omsorg og positive forventninger til barnets kompetencer og viden. Vi italesætter børnenes forskelligheder, ressourcer og styrker og anerkender barnet for den de er. Vi ser barnet som en værdifuld del af børnehavens fællesskab, derfor er medbestemmelse og barnets perspektiver en del af børnehavens læringsmiljø. Vi tror på, at børn har de bedste intentioner og gerne vil gøre det bedste de kan. Vi fokuserer dermed på børnenes ressourcer i stedet for det, de lige i øjeblikket ikke mestrer.

Dannelse og børneperspektiv

Børn skal opleve de har en demokratisk stemme. Derfor er det vigtigt at vi lytter til barnets oplevelse af, hvordan det er at være barn i børnehaven. Vi ser det som en vigtig opgave at sikre børnene oplever medbestemmelse som en begyndende forståelse af demokrati. Børnene skal opleve de bliver set og hørt og mærke de har indflydelse på deres egen hverdag. Det er vigtigt for børnene, at de erfarer, at de kan påvirke deres oplevelser gennem dialog. Vi er nysgerrige på, hvad børnene er optaget af og tager ofte udgangspunkt i børnenes ideer, så aktiviteter og legen forbliver meningsfuld og motiverende for børnene. 

Læring

Læring er i alt det, som børnene beskæftiger sig med. Leg, uoverensstemmelser, kreative aktiviteter, rutiner, situationer som spisning, tage tøj på i garderoben, motoriske aktiviteter eller det at fordybe sig i f.eks. et spil. Alt, hvad børnene foretager sig, er med til at børnene lærer om deres egne kompetencer.
Pædagogisk tilrettelægger vi læreprocesser, så de tager udgangspunkt i børnenes forudsætninger. Læringsmiljøet i børnehaven består af et miljø, hvor der bevidst og målrettet arbejdes med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. 

Fællesskab

I børnehaven er det børnefællesskabet, der er omdrejningspunktet for børnenes udvikling. Børnene er en del af flere forskellige børnefællesskaber i løbet af en dag.  I samspillet børnene imellem bringes forskelligartede erfaringer ind, som er med til at skabe forhandling eller konflikt, men også fælles forståelser som får legen/aktiviteterne til at udvikle sig. Pædagogerne er opmærksomme på vigtigheden af at være rollemodel for omgangstonen og oversætter for børnenes forskelligartede initiativer for hinanden.